04.01.2019 в 12:32

Найпопулярніші рецепти куті на Різдво

Вечір напередодні Різдва називається Святвечір. Традиційно на Святвечір готуються особливі страви кутя та узвар, які символізують багату і щасливу життя для всієї родини.
Рецептів приготування куті безліч, і без перебільшення буде констатувати, що кожна господиня готує це блюдо по-своєму неповторно.
У нашій статті ми підготували найбільш поширені рецепти куті, які готують в різних куточках нашої країни.

Рецепт 1. Пшенична кутя.

Для неї вам знадобиться 2 ст, пшеничної крупи, мак 1ст, подрібнені волоські горіхи приблизно ½ ст, 150 грам родзинок, стакан — півсклянки меду, щіпка солі

Приготування:

Спочатку необхідно підготувати пшеницю. Для цього зерна необхідно добре промити під проточною водою і залишити в воді на ніч. Вранці промиту пшеницю необхідно залити 4 склянками води і варити протягом 3-4 годин до готовності.
Мак необхідно промити в холодній воді і запарити гарячою водою на пару годин. Після цього процідіть мак і перемеліть його в кавомолці, блендері. Також можна використовувати ступу, процес більш трудомісткий, але традиційний.
Ізюм необхідно запарити на кілька хвилин, для того щоб він став м'яким і соковитим.
Всі підготовлені інгредієнти змішайте з пшеницею, заправте медом і додайте дрібку солі для контрасту смаку. Все кутя готова, перед подачею на стіл поставте її настоюватися в холодильник.
Також кутю можна додати курагу або цукати, попередньо запарити їх на кілька хвилин в гарячій воді, ці інгредієнти додадуть страві барвистість і солодкість.

Рецепт 2. Рисова кутя.

Вам знадобиться: рис 2 склянки, 180 м маку, подрібнені волоські горіхи і родзинки по ½, мед ½ склянки.

Приготування:

Рис для куті більше підходить круглозерністий. Його необхідно попередньо промити і зварити, дотримуючись співвідношення 1 стакан крупи на 2 склянки води.
Мак потрібно промити, запарити на годину гарячою водою і подрібнити в м'ясорубці, ступі, блендері або кавомолці.
Ізюм запарюємо на кілька хвилин у гарячій воді.
Всі складові куті підготовлені і можна приступати до складання страви. У миску викладаємо рисову кашу і з'єднуємо з медом, горіхами, маком, родзинками і подаємо до столу. Також можна використовувати і сушені вишні або кизил, для додання вашої куті особливого смаку з кислинкою.
Якщо приготоване вами блюдо вийшло густе, то додавши трохи узвару або кип'яченої води, ви отримаєте бажану консистенцію.

Рецепт 3. Перлова кутя.

Вам знадобляться: 1ст перлової крупи, 1 ст. маку, ½ подрібнених волоських горіхів і родзинок, 130г меду.
Приготування.
Перед приготуванням перлову крупу необхідно ретельно промити під проточною водою. Після чого заливаємо її 3 станами води і варимо до готовності.
Мак, перед тим як перемолоти, необхідно запарити на кілька годин в гарячій воді, після чого процес його подрібнення в блендері, м'ясорубці або в степу набагато спроститься.
Ізюм необхідно запарити на кілька хвилин в гарячій воді і процідити.
У велику миску необхідно висипати перлову кашу і додати в неї все заздалегідь підготовлені інгредієнти.
Якщо ви любитель більш солодкої куті, то можна додавати кількість меду на свій смак і експериментувати з кількістю горіхів і родзинок.

Назад в блог Наступний запис